O schiță de fabulă…

…Inspirată de Miruna, copila mea dragă, astăzi, la micul-dejun…

Deși împart de ceva vreme aceeași bucătărie și chiar locuiesc pe același raft, doamna Solniță-de-Sare și domnul Plic-de-Piper au personalități surprinzător de diferite, sunt un fel de spectacol Yin-Yang al gastro-universului. Ei îi plac dansurile oglindite în sticla amețitoare de ulei, acrobațiile delirante în pași de salsa, sonoritățile patinate ale lui Kohen și giumbușlucurile savurate atunci când nimeni nu e prin preajmă. El preferă să compună rețete bizare de expresii și cuvinte sau să transforme într-un cult meditația ascunsă în umbra borcanelor de pe raftul înțesat. Doamna Solniță-de-Sare adoră să chestioneze indiscret caserolele strălucitoare cu privire la ultimele lor achiziții îndrăznețe, la planurile de viitor sau înfriguratele nopți petrecute în frigider. În schimb, domnul Plic-de-Piper cade adesea pradă unor înțepătoare crize de mizantropie, când orice zdrăngănit, oricât de subțire, de furculiță sau lingură prin preajmă devine echivalentul agresiunii supreme. În astfel de momente simte că fierbe și se trezește strănutând și aruncând zgomotos în stânga și în dreapta valuri de praf întunecat și înțepător. O dată a ajuns chiar să fie certat de Domnul-Cuțit pentru vorbele usturătoare pe care le-a șuierat printre dinți la adresa Domnișoarei-Linguriță, plecată pe meleaguri străine, sau a Bunicii-Ibric, cu al ei șuierat tragic. Ea vorbește adesea într-un limbaj pentru el fascinant, dar nu întotdeauna inteligibil până la capăt, adus din meleaguri teutone, el umple cu formule metafizice pereții mai puțin frecventați ai bucătăriei. Ea iubește misterul din fiecare urmă pierdută pe textura feței de masă, el se declară partizanul incurabil al clarității solare ce străbate prin cristalul ferestrei. El se avântă temerar în şedinţe de escaladă pe florile agăţătoare pentru ca apoi să înopteze în corturi improvizate pe corpurile suspendate din bucătărie. În schimb, ea preferă lectura şi odihna cuminte în liniştea unui sertar, departe de agitaţia cu care sunt pregătite reţetele lunii. Ea detestă adâncimile neştiute şi vârtejul, el se aruncă în vâltoare fără să ştie de fiecare dată dacă va ieşi la liman.

Însă dincolo de toate acestea, doamna Solniță-de-Sare și domnul Plic-de-Piper ajung să realizeze împreună lucruri fabuloase prin simplitatea lor. Câteodată, dacă ești curios, îi găsești leagănându-și încântați genunchii pe marginea raftului și privind amuzați la vasul de ciorbă ce bolborosește înfierbântat și periculos pe aragazul încins. Alteori savurează la unison mirosurile ce urcă în spirale îmbătătoare din cele trei farfurii zâmbitoare de pe masă. Câteodată pleacă alături de prietenii lor deosebiți în călătorii extraordinare prin dulapurile pline de peripeții ale bucătăriei. Din când în când se răsfață leneși prin coșul de pâine sau se întind voluptos pe vreo farfurie adormită și privesc seriale palpitante despre crimele elucidate de Motani roșcați și somnoroși prin bucătăriile altora…

Am învățat de la Doamna Solniță-de-Sare și de la Domnul Plic-de-Piper de-a lungul anilor numeroase lecții de viață de o valoare inestimabilă. Mai mult, chiar ei mi-au spus într-o seară că au reușit să crească împreună, contribuind unul la dezvoltarea celuilalt. Deși ea este sărată iar el cumplit de iute, împreună formează un cuplu dulce, acea mixtură potrivită, prin care își aduc contribuția la cele mai bune rețete.

Așa stau lucrurile și între doi oameni, dragă Miruna, trăiesc în armonie numai dacă sunt dispuți să își înțeleagă și să își admită imperfecțiunile, lipsurile, neajunsurile și le transformă în tot atâtea punți de legătură, în poduri de la suflet la suflet. Deși lucrurile acestea nu sunt deloc facile, merită din plin întreaga străduință.

Anunțuri

2 comentarii la “O schiță de fabulă…

  1. Karla Richter spune:

    Aveti un talant al scrisului autentic, al cuvintelor ce bucura privirea si infrumuseteaza spiritul. E magnifica aceasta alocutiune de idei presarate intr-o fabula. Ma simt in ultima vreme pierduta de iuresul de evenimente sociale si politice si reusesc din ce in ce mai greu sa ma implinesc prin lectura spirituala. Asa ca, accesand articolul m-am pliat pe gandurile doamnei Solnita de Sare si am retrait miracolul din Alice in the Wonderland, o carte ce „Ramane”.
    Va doresc ca anul ce vine sa va dea imboldul necesar pentru a termina cartea, si a o darui cititorilor. Sper a ajunge in Romania pentru a o achizitiona inainte de a fi epuizata . Succes!

    • Mulțumesc! Provocat fiind de lecturile copilăriei, continuam istorisiri, schimbam destinele personajelor din cărțile de aventuri, imaginam scenarii de călătorii inițiatice în ținuturi exotice…În adolescență am scris câteva versuri, mai mult încercări-experiment dictate probabil de frământările metafizice ale vârstei, de primele iubiri și deziluzii… Descoperind mai apoi filosofia, am renunțat într-un fel la scris, cu excepția comentariilor, analizelor, interpretărilor unor autori ce-mi confiscau pentru o vreme atenția. Simt că viața, profesia, familia îți pot oferi, ca om înzestrat măcar cu un strop de talent, numeroase șanse de a traduce experiențele, trăirile în tot atâtea surse de meditație, reflecție, inspirație pentru ceilalți. Îți mulțumesc pentru faptul că oferi din timpul tău lecturii rândurilor pe care le scriu. Îți doresc ca în anul ce bate la ușă, să dăruiești, la rândul tău, prin prezența ta bucurie, inspirație și valoare celor din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s