Bucuria performanței…

Rândurile care urmează constituie o succesiune lapidară de reflecții și gânduri scrise într-o minunată dimineață de primăvară, dedicate Patriciei A., eleva care, ieri, la concursul Student pentru 1 zi de la Universitatea „Ștefan Cel Mare” din Suceava, mi-a reamintit ce înseamnă bucuria performanței.

Performanța nu ține neapărat de talent, de geniu sau de vreo înzestrare nativă excepțională. Este simplist și contraproductiv să admiți, conform cu o matematică a eredității, că propria performanță reprezintă suma performanțelor predecesorilor tăi. E drept că o anumită înzestrare nativă poate constitui una dintre premisele sau condițiile necesare dar nu și suficiente ale eficienței. Performanța nu este nici un privilegiu, un bun exclusiv și exclusivist al unei elite, teritoriul prohibit al unor aleși pierduți în propria infatuare. Performanța poate fi datul fiecărui om, cu condiția angajării voinței acestuia în cursa către obținerea ei. Dacă este să abordez aici raportul profesor-elev în cursa către performanță, profesorul poate să-l ajute pe elev să-și fixeze coordonatele de zbor, să-i sugereze locurile fascinante sau, dimpotrivă, periculoase, pe care urmează să le întâlnească în itinerariul său, însă zborul trebuie să-l facă elevul singur. Cât despre altitudinea acestui zbor, ea depinde strict de anvergura aripilor, altfel spus, de planurile pe care un om este capabil să și le fixeze și de ceea ce este dispus să facă pentru a le duce la îndeplinire, totodată de forța motoarelor, altfel spus, de cunoștințele și competențele pe care reușește să le probeze.

Performanța nu ține doar de diplome, distincții și recompense. Sau, dacă admitem că acestea reprezintă partea ei vizibilă, atunci trebuie să recunoaștem și partea ascunsă, nevăzută a ei: pasiunea de a te dărui fără rezerve, de a te consacra, de a te opri la capătul unei zile pentru a spune: „astăzi am dăruit tot ce a fost mai bun, astăzi am făcut tot posibilul pentru a dovedi că viața mea nu este o simplă întâmplare.” Recompensa eficienței poate fi concepută și ca starea pe care o resimți la capătul unei zile, pe terenul unde ai purtat luptele fiecărui moment, când te prăbușești la pământ, privești cerul cu respirația sufocată de efort și îți spui: „sunt convins că astăzi am dat totul!”

Performanța mai înseamnă și consecința tuturor căderilor, neputințelor, cedărilor și neajunsurilor pe care, la un moment dat, ți le descoperi și ești dispus să le asumi și să le depășești. Performanța înseamnă să te ridici perseverent după fiecare cădere, să-ți legi rănile sufletului și să-ți arunci mai departe sufletul către depărtări. Performanța înseamnă nu atât să cucerești o înălțime, cât să explorezi profunzimile, să scrutezi adâncurile pentru a te reîntâlni cu tine însuți. Îmi amintesc că, undeva, într-un loc, Edmund Hillary, spunea: „nu am cucerit un munte, ci m-am cucerit pe mine însumi”.

Într-o logică a negativității, performanța este refuzul de a fi obișnuit, de a te situa, cuminte și docil, în perimetrul obișnuitului, al mediocrității. Condiția necesară dar nu și suficientă a performanței este munca. Dar nu orice fel de muncă, nu munca în salturi sau în desfășurări sincopate, convulsive, ci munca în manieră consecventă, susținută, stăruitoare.

Performanța înseamnă să crești zilnic în cunoaștere, să așezi stăruitor cărămidă după cărămidă la zidirea templului devenirii tale ca om. Cunoștințe, inteligență, imaginație, efort – toate acestea sunt cărămizi esențiale în construcția acestui templu, însă pasiunea, entuziasmul, energia sunt resursele vitale care încheagă, cimentează aceste cărămizi.

O întrebare pe care o ridică manifestarea concretă a performanței este aceasta: poți fi performant în viața profesională, în viața de familie, în viața socială în aceeași măsură? Sau poate că, prin însăși natura ei, nu-ți permite decât să înaintezi strict pe o singură direcție, să te desfășori pe un singur palier existențial? Nu îmi propun să dezvolt în acest loc această problematică, ci mă mulțumesc să consider că trebuie să găsești măsura justă în care înaintarea pe o direcție să nu afecteze dramatic dezvoltarea celorlalte aspecte vitale din ecuația propriei vieți. Performanța devine, în acest loc, opusul hybris-ului grec, al pierderii măsurii. Performanța univocă (într-o singură sferă a vieții) poate detona edificiul personalității, poate prăbuși echilibrul interior al persoanei.

O altă întrebare referitoare la performanță: care sunt rivalii acesteia? Un rival bine știut al performanței este zona de confort, perimetrul călduț în care te refugiezi, adăpostul acela înșelător care te împiedică să încerci orice ar fi în măsură să îți producă un cât de mic disconfort. Conservarea energiei, o lege atât de prezentă în lumea viului, poate fi de-a dreptul toxică pentru cel care are șansa de a se angaja în cursa către performanță. Un alt rival al performanței constă în situațiile, împrejurările, chiar oamenii care te abat din drum, te atrag spre cărări sau hățișuri lăturalnice. În privința aceasta, trebuie să ai curajul de a opune un refuz ferm hoților de timp și energie, celor care riscă să îți pirateze propria devenire.

Îmi amintesc că ieri, înainte de a intra în sala de examen, ți-am spus: „Nu îți fă griji în privința celorlalți, nu poți controla ceea ce vor scrie ei. Dar poți controla sigur ceea ce vei scrie tu, și asta este marea ta șansă de a face diferența. Gândește până la un punct precum toți ceilalți, însă depășește acel punct pentru a vedea cum trebuie să gândești singură. Asta va face diferența dintre tine și toți ceilalți, oricât de mulți sau puțini ar fi. Numai aşa va fi remarcată contribuția ta!”

Anunțuri
Această intrare a fost publicată în Meditatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s