Infomatrix – o experienţă multiculturală de excepţie (Universitatea Europei de Sud-Est Lumina, Bucureşti, 17-19 mai 2013)

Printr-un concurs de împrejuări favorabile, am dobândit în acest an şansa de a participa ca profesor însoţitor la etapa internaţională a concursului de proiecte informatice INFOMATRIX, alături de o echipă de elevi entuziaşti şi creativi ai instituţiei în care îmi desfăşor activitatea. Îmi propun în rândurile de faţă să reeditez, fie şi sumar, o experienţă de viaţă ce şi-a câştigat un bine-meritat loc în patrimoniul personal de amintiri.

Înainte de toate se cuvine să-i menţionez pe cei care au fost protagoniştii experienţei numite Infomatrix: Andrei Chifan, Ionuţ Balan, Eusebiu Loliceru, Ilaria Nica. Toţi aceşti tineri inspiraţi şi-au unit eforturile valoroase şi talentele de scenarist, regizor, operator sau actor, pentru a concepe şi a realiza filmul de scurt-metraj cu nume surprinzător, My Will, angajat în cursa pentru premiu la categoria short movie. Nu pot să omit contribuţiile unora dintre elevii claselor a X-a G (specializarea Ştiinţe Sociale) şi a X-a I (specializarea Filologie) la realizarea unor scene din Centrul de Documentare şi Informare.

infomatrix

Ce a însemnat pentru mine, dascăl ce se exersează în disciplinele umaniste (logică, psihologie, sociologie, filosofie et al.), un eveniment dintr-un registru diferit dar nu străin, şi anume acela al informaticii? Succint formulat: şansa de a cunoaşte şi a interacţiona cu tineri dintr-o însemnată parte a lumii. Am cunoscut, pe durata celor două zile, elevi şi profesori din ţări a căror existenţă o bănuiam doar sau pe care reuşeam să o imaginez cu destulă dificultate. Uniţi de un singur scop, acela de a arăta că intelectul uman poate fi sursa unor creaţii extraordinare, tineri din ţări cu nume consacrate în discursul uzual (S.U.A., Australia, Germania, Ungaria, Polonia, Turcia ş.a.) sau impregnate cu un exotism aparte (Indonesia, Vietnam, Tajikistan, Azerbaidjan, Mexic etc.) şi-au dat întâlnire la Universitatea Europei de Sud-Est „Lumina”. Dăruiţi cu talent şi ingeniozitate, tinerii aceştia au reuşit să mă convingă că limitele imaginaţiei şi creativităţii sunt simple convenţii uşor de eludat.

Despre organizatorii şi gazdele acestei competiţii – staff-ul, corpul profesoral şi studenţii Universităţii Lumina – nu pot decât să admir onest maniera impecabilă cu care au orchestrat activităţile competiţiei şi ospitalitatea de care au dat dovadă. Echipa UESEL a reuşit să transforme spaţiul instituţiei de învăţământ într-un univers cosmopolit, într-un topos privilegiat al inteligenţei şi inovaţiei. Ca participant, am dobândit sentimentul apartenenţei la acest univers, devenind parte integrantă din familia aleasă a performanţei.

Iată în continuare câteva repere mnemotehnice ale evenimentului numit Infomatrix 2013, întâmplări ce acţionează ca o ancoră în depozitul nostru mental. După ceremonia de deschidere la care au fost prezente distinse oficialităţi, ambasadori, miniştri, oameni de afaceri şi jurnalişti a urmat etapa de construcţie a standurilor din galeria expoziţională. M-au impresionat ideile îndrăzneţe, creativitatea cu care participanţii au construit fizionomia culturală a propriilor ţări. Imagini semnificative, pliante, afişe, broşuri, steaguri, dar şi dulciuri, cafea, ceai, suveniruri de orice fel – toate au devenit piese importante într-un puzzle-profil al ţărilor participante. Într-o sală cu o forfotă abundentă de oameni de pe toate meridianele, într-un vacarm întrerupt din când în când de anunţurile organizatorilor, am traversat cu plăcere stări de uimire, încântare şi perplexitate.

Sub privirile curioase ale vecinilor din Tajikistan, Mexico şi Tanzania, desfăşurăm afişul în tonuri estompate de sepia sub care aşezăm streagul tricolor. Pe parcursul operaţiunii laborioase, surprindem activităţile din vecinătate: un mexican îmbrăcat în costum tradiţional îşi prezintă colecţia de fotografii, un altul agită în cercuri ample Marcas, instrumentele muzicale specifice. Doi vietnamezi în costume ce îmi evocă parcă filmele clasice cu mandarini imperiali îşi prezintă cu mândrie creaţia: un dispozitiv robotic complex, asemănător unui elicopter, cu patru braţe la capătul cărora se găseşte câte o elice. Le admir minunea tehnologică şi îi întreb: „Funcţionează?… Zboară?…” Spre surprinderea mea, cei doi vietnamezi îmi răspund aproape în cor: „E posibil… N-am încercat încă…”

Prima zi trece repede… Ingredientele ei: curiozităţi, speranţe, încredere nedisimulată într-un eventual premiu. Ratăm deliberat cina oferită de organizatori pentru a ne întoarce la pensiune, acolo unde o doamnă în vârstă, „Bunica Supremă” ne reaminteşte aproape respectuos că trebuie să păstrăm liniştea întrucât „fetele învaţă pentru examen”. Schimbăm între noi priviri complice şi constatăm cu stupoare că tocmai ne îmbogăţim arsenalul de mistere existenţiale impenetrabile: „despre ce fete e vorba şi pentru ce examen?!…”

A doua zi de Infomatrix: trezire matinală, pregătiri alerte, abandon precipitat al „navei-mamă” (pensiune), cuvinte de rămas bun… „Bunica Supremă” activează resorturile creative ale lui Eusebiu: pare atât de în vârstă încât Eusebiu inventează un spirit ce frizează deopotrivă ireverenţa şi blasfemia. „Doamna e atât de bătrână încât e posibil să deţină un exemplar al textelor sacre cu autograf…”, sau „e atât de bătrână încât pe certificatul ei de naştere scrie la locul naşterii Pangaea…” Ne amuzăm copios.

Revenim la expoziţie şi aşteptăm cu emoţie jurizarea. Momentul mult aşteptat se produce mai devreme de aşteptările noastre. Membrii juriului urmăresc în tăcere filmul, urmat de comentariile producătorilor şi de un feedback ce nu poate decât să fortifice încrederea şi speranţa într-un premiu. „This movie could stand as candidate for an european movie award….” sau „The story and the special effects are made in a Hollywood style… Well done!” Urmează sesiunile de vizite la standuri, conversaţii, spirite, multă, multă bună-dispoziţie. Adunăm amintiri de neuitat, adrese de e-mail şi conturi de Facebook, primim cu generozitate suveniruri inedite.

În concluzie: Infomatrix 2013 rămâne în memoria noastră ca un eveniment de înaltă ţinută, ornat abundent de exploziile cromatice ale costumelor tradiţionale din statele participante, de invenţiile ingenios concepute (de ex. roboţi dansatori sau războinici sumo). Dincolo de această experienţă rămâne încântarea de a fi făcut parte dintr-un scenariu intercultural unic, de a fi participat la un spectacol babilonic de oportunităţi şi spirite luminate. Ideea-propulsoare a evenimentului: tinereţe, optimism, încredere într-un viitor salvat prin inovaţie şi creativitate.

Reclame
Această intrare a fost publicată în Meditatii.

4 comentarii la “Infomatrix – o experienţă multiculturală de excepţie (Universitatea Europei de Sud-Est Lumina, Bucureşti, 17-19 mai 2013)

  1. Johna905 spune:

    It is really a nice and helpful piece of info. Im glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing. ekffefkbdekd

  2. Andrei Chifan spune:

    Mulțumim pentru tot efortul și ajutorul acordat, fără de care, filmul efectiv nu ar fi ieșit la fel de bine! Vă mulțumesc în numele întregii echipe încă o dată!

    • Cu multă plăcere, Andrei. Am acceptat să lucrez cu voi pentru că am descoperit în eforturile voastre pasiune, entuziasm pentru lucrul bine făcut.Mult succes în tot ce urmează să întreprindeţi! Am convingerea că vor fi doar lucruri extraordinare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s