Puterea stă în atitudinea justă faţă de viaţă

În educaţie (în cunoaştere, în general), carieră, sport, artă sau în orice alt domeniu al vieţii, atitudinea justă este cheia ce deschide calea către dezvoltare şi optimizare personală, către împlinire, succes şi fericire. Dacă te întrebi ce înseamnă a adopta o atitudine justă, ei bine, răspunsul nu este foarte complicat, dimpotrivă. Înseamnă să investeşti pasiune şi entuziasm în ceea ce faci, să-ţi stabileşti un scop care să fie pentru tine o sursă permanentă de inspiraţie. Este o naivitate să crezi că poţi controla ceea ce ţi se întâmplă în viaţă, însă deţii în mod absolut controlul asupra propriilor reacţii la ceea ce se întâmplă. Viaţa oricărui om este compusă dintr-o succesiune dezarmantă de evenimente pe care nu le poate controla, din obstacole şi dificultăţi care-i depăşesc raţiunea şi voinţa. Însă paralizia fatalistă, neputinţa, regretele, frustrarea şi descurajarea resimţită în faţa acestor evenimente trebuie înlocuită cu acceptarea, flexibilitatea, curajul responsabil, încrederea fermă şi simţul adaptării, dar mai ales cu încercarea de a transforma orice obstacol într-o lecţie utilă de viaţă. Multe dintre oportunităţile din viaţa noastră stau acolo unde le aşteptăm mai puţin, în momentele de derută, de rătăcire sau eşec, de abatere de la traseu, momente pe care le considerăm nepotrivite sau chiar nefaste. Iată câteva reflecţii frumoase şi expresive care arată atitudinea justă faţă de evenimentele care constituie viaţa noastră:

Fă-ţi timp să munceşti – munca este preţul succesului/ Fă-ţi timp să gândeşti – înţelepciunea este o sursă de putere/ Fă-ţi timp să te joci – jocul este secretul tinereţii veşnice/ Fă-ţi timp să citeşti – învăţătura este fântâna înţelepciunii/ Fă-ţi timp să fii prietenos – Prietenia este drumul către fericire/ Fă-ţi timp să iubeşti şi să fii iubit – dragostea hrăneşte sufletul/ Fă-ţi timp să fii generos – viaţa este mult prea scurtă pentru a fi egoist/ Fă-ţi timp să râzi – râsul este muzică pentru inimă/ Fă-ţi timp să visezi – visele te vor purta către stele.

Ce însemnă cuvântul atitudine? Cuvântul exprimă un veritabil modus vivendi, modul în care alegem să ne raportăm la evenimentele din viaţa noastră, acel filtru mental prin care ne reprezentăm viaţa, cu tot ce implică ea. Atitudinea mai înseamnă suma tuturor acţiunilor şi reacţiilor noastre, a soluţiilor creative pe care le identificăm şi le punem în practică. Atitudinea este combustibilul interior ce ne propulsează către obiectivele şi scopurile noastre, mai ales atunci când acestea rezonează cu voinţa universală. Atitudinea mai înseamnă să te concentrezi mai puţin pe lipsurile şi defectele tale şi mai mult pe calităţi, talente şi posibilităţi.

Persoanele care adoptă o atitudine pozitivă faţă de viaţă sunt uşor de recunoscut, datorită optimismului debordant, energiei contagioase, dinamismului emanat de simpla lor prezenţă, datorită tonusului psihic sănătos. Cum spune David McNally, într-o carte cu un titlu sugestiv, Even Eagles Need a Push, „o persoană cu atitudine pozitivă vede într-o problemă o şansă, într-o dificultate, o provocare. (…) Cel care gândeşte pozitiv priveşte viaţa ca pe o aventură în care recompensa constă în riscuri şi în plăcerea de a înfrunta provocările.” Persoanele cu atitudine pozitivă sunt cei care nu aşteaptă oportunităţile să-i caute sau să ajungă la ei, ci pornesc ei în întâmpinarea acestora. Persoanele cu o atitudine pozitivă sunt cei care şi-au înţeles menirea, scopul, rostul pe care îl au pe lume şi au plecat la drum pentru a-şi transforma menirea în destin.

Indiferent de dificultăţile şi încercările prin care treci, trebuie să-ţi joci cartea vieţii cu inteligenţă, curaj, umor şi integritate. Spune-mi ce atitudine adopţi faţă de viaţă pentru a-ţi spune câte reuşite şi evenimente fericite te vor avea ca protagonist…

Reclame
Această intrare a fost publicată în Meditatii.

5 comentarii la “Puterea stă în atitudinea justă faţă de viaţă

 1. karla spune:

  ~De la un anume punct al suferintei si nedreptatii, nimeni nu mai poate face nimic pentru nimeni~, A. Camus.
  Nu sunt de acord in totalitate cu el, pentru ca atunci cand nu mai ai nici speranta, il ai pe Dumnezeu, care te tine de mana, daca vrei acest lucru. Dar exista vieti ce au ca tema de lucru suferinta si neputinta.
  Exista un moment al reflexiei si al intoarcerii spre viata pe care ai parcurs-o, in picioare sau in genunchi, in lacrimi sau in rasete, refulate in propria neputinta, daruind sau cerand, visand sau dorind, luptand sau cersind indurare. Animalele si pasarile nu isi plang niciodata de mila, de noi depinde cum vrem sa traim.

 2. Karla Richter spune:

  Son momentos de reflexión y sino al menos de acordarse de las personas más o menos cercanas y que sepan que están ahí y que de una manera u otra han sido o son importantes en la vida de una y de otros, por supuesto. !UNOS DIAS DEVACACIONES YUPIIIIIII! excepto para los adictos al trabajo.

 3. Prof. Chifan Vasile spune:

  În faţa evenimentelor vieţii trbuie să fi un jucător pasionat, sedus de ceea ce faci, şi nu doar un neimplicat observator care doar constată.

  • Cei care stau resemnaţi, dezarmaţi pe marginea terenului (a propriei vieţi) acceptă să trăiască la limita supravieţuirii, purtaţi când pe un ţărm când pe altul, plutind în derivă… Ei nu deţin controlul propriei vieţi, ci viaţa îi deţine. Pasiunea, seducţia noilor teritorii, curiozitatea te provoacă să porneşti, precum neînfricatul Ahab, în căutarea propriului ideal.

   • prof. Chifan Vasile spune:

    Trebuie însă să ai grijă ca propiul ideal să nu fie umplut doar de propria ta fiinţă, pentru că în cazul ăsta ai fi un egoist deplorabil, ci este indicat ca idealurile tale să fie dorite si provocatoare pentru înteg universul uman.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s