Aducerea la forma standard a propoziţiilor din limbajul natural

(1). Aducerea la forma standard a propoziţiilor categorice singulare – se face prin introducerea expresiei: „(persoane) identice cu” în structura propoziţiei categorice standard (în formă standard).

De exemplu: a) propoziţia „Andrei Mureşanu este autorul imnului de stat al României” se transformă în „Toate persoanele identice cu Andrei Mureşanu sunt autori ai imnului de stat al României”. b) propoziţia „Albert Einstein nu este logician” se transformă în „Nici o persoană identică cu Albert Einstein nu este logician”.

În concluzie, propoziţiile categorice singulare se transformă în propoziţii categorice universale (afirmative sau negative, după caz).

(2). Aducerea la forma standard a propoziţiilor din care lipsesc cuantorii.

De exemplu: a) propoziţia „Există oameni neserioşi” se transformă în particular afirmativa „Unii oameni sunt (oameni) neserioşi”. b) „Există elevi care nu sunt sportivi” se transformă în particular negativa „Unii elevi nu sunt sportivi”.

(3). Aducerea la forma standard a propoziţiilor care au cuantori non-standard. Cuantorii standard sunt: „toţi”, „nici unul”, „unii”; însă în limaj natural în locul acestora pot să apară şi alţii (non-standard);

De exemplu: cuantorii non-standard „majoritatea”, „mulţi”, „puţini”, „câţiva”, „o parte”, „cel puţin unul”, „relativ puţini”, „relativ mulţi” etc., se vor transforma în cuantorul „unii”; cuantorii „orice”, „fiecare”, „în unanimitate”, etc., se vor transforma în „toţi”, iar cuantorii: „nimeni”, „nu există (nici unul)” se transformă în „nici un”.

Exemple: a) propoziţia „Orice (fiecare) om este raţional” se transformă în universal afirmativa „Toţi oamenii sunt raţionali”. b) propoziţia „Nimeni nu iubeşte minciuna” se transformă în în universal negativa „Nici un om nu iubeşte minciuna” c) propoziţia „Majoritatea elevilor nu sunt preocupaţi de logică2 se transformă în particular negativa „Unii elevi nu sunt preocupaţi de logică”.

(4). Aducerea la forma standard a formei propoziţionale „Toţi … nu sunt …”. Propoziţia „Toţi cei prezenţi nu cunosc răspunsul corect” se transformă în universal negativa „Nici unul dintre cei prezenţi nu cunoaşte răspunsul corect”.

(5). Aducerea la forma standard a propoziţiilor condiţionale (de forma „dacă … atunci …”). Propoziţiile condiţionale se transformă în propoziţii universale (afirmative sau negative, după caz).

Exemple: a) propoziţia „Dacă este om, atunci este mamifer” se transformă în universal afirmativa „Toţi oamenii sunt mamifere” iar propoziţia „Dacă este pasăre, atunci nu este mamifer” se transformă în universal negativa „Nici o pasăre nu este mamifer”.

(6). Aducerea la forma standard a propoziţiilor categorice universale negate.

Formule de transformare:

– propoziţia „Nu toţi S sunt P” devine „Unii S nu sunt P”.

– propoziţia „Nu este adevărat (este fals) că nici un S nu este P” devine „Unii S sunt P”.

Exemple: a) „Nu toţi elevii sunt olimpici” devine „Unii elevi nu sunt olimpici”

b) „Este fals că nici un elev nu este olimpic” devine „Unii elevi sunt olimpici”.

(7). Aducerea la forma standard a propoziţiilor care conţin cuantori non-standard negaţi.

De exemplu: „nu mulţi” = „puţini” = „unii”; „nu puţini” = „mulţi” = „unii”.

Exemple: a) „Nu mulţi elevi sunt premianţi” devine „Unii elevi sunt premianţi” b) „Nu puţini oameni suferă de sărăcie” devine „Unii oameni suferă de sărăcie”.

(8). Aducerea la forma standard a propoziţiilor care au copulă non-standard şi predicat logic incomplet. Uneori copula poate fi exprimată prin alt verb decât verbul „a fi”; de exemplu verbul „a avea”, „a putea” etc. În acest caz predicatul logic este incomplet precizat.

De exemplu: propoziţia „Unii studenţia au (copulă non-standard) noroc la examene (predicat logic incomplet)” devine, în formă standard „Unii studenţi sunt persoane care au noroc la examene”.

(9). Aducerea la forma standard a propoziţiilor exclusive (propoziţii care au în faţă unul din adverbele: „numai”, „doar”, „exclusiv”).

Formule de transformare a propoziţiilor exclusive în propoziţii categorice standard:

¤ propoziţia „Numai S sunt P” devine „Toţi P sunt S”.

Exemplu: „Numai elevii buni la învăţătură primesc bursă” devine „Toţi elevii care primesc bursă sunt elevi buni la învăţătură”.

¤ propoziţia „Numai S nu sunt P” devine „Nici un P nu este S”.

Exemplu: „Numai (doar) repetenţii nu promovează clasa” devine „Nici un elev care promovează clasa nu este repetent”.

¤ propoziţia „Numai unii S sunt P” devine „Unii S nu sunt P”.

Exemplu: „Numai unele exerciţii sunt dificile” devine „Unele exerciţii nu sunt exerciţii dificile”.

¤ propoziţia „Numai unii S nu sunt P” devine „Unii S sunt P”.

Exemplu: „Doar unele lucruri nu sunt utile” devine „Unele lucruri sunt (lucruri) utile”.

¤ negarea unei propoziţii exclusive: propoziţia „Nu numai S sunt P” devine „Unii P nu sunt S”.

Exemplu: „Nu numai persoanele corecte sunt răsplătite” devine „Unele persoane răsplătite nu sunt (persoane) corecte”.

(10). Aducerea la forma standard a propoziţiilor exceptive (propoziţii care conţin una din expresiile: „cu excepţia”/”exceptând”; „în afară de” etc.)

Formule de transformare a propoziţiilor exceptive:

¤ „Toţi, cu excepţia S, sunt P” se transformă, mai întâi într-o propoziţie exclusivă de tipul „Numai S nu sunt P”, apoi în formă standard „Nici un P nu este S”.

Exemplu: „Toţi elevii de liceu, exceptând elevii de clasa a XII-a , au timp liber” – devine – „Numai elevii de clasa a XII-a nu au timp liber” – devine – „Nici un elev care are timp liber nu este elev de clasa a XII-a”.

¤ „Nici un A, cu excepţia S,nu este P” se transformă, mai întâi într-o propoziţie exclusivă de forma „Numai S sunt P”, apoi în formă standard „Toţi P sunt S”.

De exemplu: „Nici un sportiv, în afara celor valoroşi, nu este premiat” – devine – „Numai sportivii valoroşi sunt premiaţi” – devine – „Toţi sportivii premiaţi sunt (sportivi) valoroşi”.

Anunțuri
Această intrare a fost publicată în Logica.

6 comentarii la “Aducerea la forma standard a propoziţiilor din limbajul natural

 1. Elena spune:

  Ma puteti ajuta si pe mine va rog frumos!
  Fiind dată propoziția ”Unii oameni buni nu sunt fericiți” aflați dacă din adevărul ei putem deriva ca adevărata propoziția:
  Unii din cei nefericiți nu sunt oameni răi

  • Elena, dacă realizezi o obversiune a propoziției SoP (cea pe care o ai în premisă), ajungi la SiP (cu al doilea termen, P, negat), dacă apoi o convertești obții PiS (cu P negat) iar în cele din urmă prin realizarea a încă o obversiune obții, la final, exact proproziția ”Unii din cei nefericiți nu sunt oameni răi” (adică PoS, cu ambii termeni negați). Succes!

 2. iulia spune:

  Informatii foarte bune,multumesc!

 3. Levitchi Catalin spune:

  Multumesc ! M-a ajutat foarte mult !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s