Termenii – caracterizare generală

1. DEFINIRE

La nivelul gândirii nu utilizăm (nu operăm cu) obiectele, aşa cum sunt ele în realitate, ci cu idei (noţiuni) ale acestor obiecte. De exemplu: în minte nu putem introduce obiectul „avion”, ci doar ideea de (noţiunea) „avion”, după cum în realitate nu zburăm cu ideea de „avion”, ci cu obiectul „avion”.

Întrucât între gândire şi limbaj există o strânsă legătură, ideile (noţiunile) se exprimă la nivelul vorbirii prin cuvinte (numele obiectelor).

Definiţie: TERMENUL LOGIC REPREZINTĂ UN CUVÂNT SAU UN GRUP DE CUVINTE CARE EXPRIMĂ NOŢIUNI. Noţiunea reprezintă forma logică elementară care reflectă la nivelul gândirii clase de obiecte. Cuvântul (sau numele) reprezintă expresia lingvistică a unei noţiuni.

Termen cuvânt/ansamblu de cuvinte care exprimă o noţiune şi care se referă la unul sau mai multe obiecte reale/ideale.

2. CARACTERIZARE GENERALĂ – CONŢINUTUL ŞI SFERA UNEI NOŢIUNI

Din punct de vedere structural, termenul logic este format din două componente:

  • Intensiune (sau conţinut) – ce cuprinde ansamblul proprietăţilor (caracteristicile, însuşirile, notele) clasei de obiecte la care se referă noţiunea.

A explica intensiunea unui termen înseamnă a răspunde la întrebarea: Ce înseamnă termenul X?

  • Extensiune (sau sferă) – ce cuprinde totalitatea membrilor clasei (a obiectelor), grupaţi după criteriul însuşirilor comune / care au proprietăţile cuprinse în intensiunea termenului.

A preciza sfera unei noţiuni presupune formularea unui răspuns la întrebarea: La ce se referă termenul X?

Observaţie 1: Intensiunea şi extensiunea se referă la termen (sau mai exact la nume). Conţinutul şi sfera la noţiune.

De exemplu: intensiunea termenului „zebră” este formată din însuşirile (caracteristicile) pe care le are orice zebră (vertebrat, mamifer ierbivor, cu dungi albe şi negre) iar extensiunea acestui termen este formată din toate animalele care au proprietăţile din intensiunea lui.  

Observaţie 2:

Mărimea extensiunii unui termen este determinată de intensiunea sa. De pildă, în cazul termenului „zebră”, numărul animalelor din extensiunea termenului „zebră” este determinat de proprietăţile conţinute în intensiunea acestui termen; cu alte cuvinte, numai acele animale care au coloană vertebrală, sunt mamifere erbivore şi au dungi albe şi negre (proprietăţi) intră în extensiunea termenului „zebră”. Mai trebuie precizat faptul că în cazul unui termen, între intensiune şi extensiune funcţionează legea/regula variaţiei inverse a intensiunii în raport cu extensiunea, care precizează că: mărimea (creşterea) intensiunii unui termen determină scăderea extensiunii termenului respectiv şi invers.

De exemplu: dacă la termenul „elev” adăugăm proprietatea „disciplinat”, atunci creşte intensiunea termenului dar scade extensiunea lui.

Orice termen poate fi definit:

  • intensional – definiţia intensională urmăreşte înţelesul (noţiunea) unui termen.
  • extensional – definiţia extensională urmăreşte referinţa (obiectul) termenului.

De reţinut:

INTENSIUNEA – ansamblul proprietăţilor care alcătuiesc noţiunea exprimată de termenul respectiv – „înţelesul” acelui termen.

EXTENSIUNEA – mulţimea obiectelor la care termenul se poate aplica cu sens – „referinţa” termenului.

Obiectele care alcătuiesc extensiunea unui termen sunt DESEMNATE/DENOTATE de termenul respectiv.

Proprietăţile care alcătuiesc intensiunea unui termen sunt CONOTATE de acel termen.

Termenii sunt componente extralogice ale propoziţiilor simple de predicaţie (propoziţii în care unui obiect i se atribuie sau i se respinge o anumită proprietate). Situaţi la nivel lingvistic, termenii sunt asociaţi în logica tradiţională cu aşa-numitele noţiuni sau concepte. Având în primul rând o semnificaţie psihologică şi epistemologică, noţiunea este o formă de cunoaştere prin care se reflectă la nivel raţional proprietăţile esenţiale ale claselor sau mulţimilor de obiecte. Însuşirile esenţiale pe baza cărora entităţile individuale se grupează în clase de obiecte, clase de clase etc. se numesc note sau caracteristici, iar cunoaşterea lor se concentrează în concepte sau noţiuni.

Orice noţiune se exprimă prin unul sau mai multe cuvinte, care constituie un suport lingvistic indispensabil, dată fiind solidaritatea profundă care există între gândire şi limbaj.

Reclame
Această intrare a fost publicată în Logica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s