Raportul dintre INTENSIUNEA (conţinut) şi EXTENSIUNEA (sferă) unui termen

Toate lucrurile pot fi privite din două puncte de vedere. Ne putem întreba, de exemplu: Ce este radiul? Ce proprietăţi posedă acest element? În ce cantitate se găseşte pe pământ? sau Ce este penicilina? Ce proprietăţi are? În ce cantitate poate fi fabricată în momentul de faţă?

Unele dintre aceste întrebări solicită un răspuns care se referă la calităţile lucrurilor; altele la cantitatea lor. Aşadar orice lucru poate fi considerat din două perspective: calitativ şi cantitativ. tot astfel şi o noţiune/un termen. De exemplu, noţiunea lichid se referă la un număr oarecare de lucruri: apă, alcool, vin, mercur, bere etc. Dar pentru ca fiecare din aceste lucruri să poată fi numit lichid, trebuie să aibă anumite însuşiri: curgător, coeziune egală cu puterea de respingere, să ia forma vasului în care este pus etc.

Prin urmare, şi noţiunile/termenii pot fi privite din acest dublu punct de vedere:

  • din punct de vedere al numărului lucrurilor la care se referă;
  • din punct de vedere al calităţilor sau proprietăţilor acelor lucruri.

Toate însuşirile atribuite unei noţiuni alcătuiesc intensiunea/conţinutul ei; iar toate lucrurile la care noţiunea se poate aplica alcătuiesc extensiunea/sfera acelei noţiuni.

Intensiunea noţiunii este totalitatea însuşirilor atribuite unei noţiuni; sfera noţiunii este totalitatea exemplarelor la care noţiunea se poate aplica.

T1 include din punct de vedere intensional T2

T1 este inclus din punct de vedere extensional în T2 

Int (T2) incl. în Int (T1) –  Ext (T1) incl. în Ext (T2) şi invers.

Genul include specia în extensiune, iar specia include caracteristicile genului în intensiunea sa.

LEGEA VARIAŢIEI INVERSE A INTENSIUNII ÎN RAPORT CU EXTENSIUNEAmărimea extensiunii variază invers proporţional cu mărimea intensiunii.

Între intensiunea şi extensiunea unui termen (sau conţinutul şi sfera unei noţiuni) se stabileşte un raport de dualitate. Acest raport are o anumită simetrie, aşa cum rezultă din definiţiile celor două componente ale termenului (noţiunii):

  • intensiunea (conţinutul) este elementul structural al termenului (noţiunii) care constă din proprietăţile obiectelor care formează extensiunea (sfera) termenului (noţiunii).
  • extensiunea (sfera) este elementul structural al termenului (noţiunii) care constă în totalitatea obiectelor ale căror proprietăţi formează intensiunea (conţinutul) termenului (noţiunii).

Dacă mărim extensiunea unui termen, intensiunea acestuia va scădea şi invers.

Anunțuri
Această intrare a fost publicată în Logica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s