Două anecdote…

(1). În timpul unei ședințe cu personalul unui magazin, directorul își mustra angajații pentru cifrele de vânzări mult prea mici. “M-am săturat de rezultate proaste și scuze”, spunea el. “Dacă nu vă puteți face treaba, sunt sigur ca există alți vânzători care ar sări în sus de bucurie dacă li s-ar oferi șansa să vândă produsele excelente pe care fiecare dintre voi are privilegiul să le reprezinte”. Apoi, uitându-se spre un nou angajat, care fusese fotbalist profesionist, spuse: “Dacă o echipă de fotbal pierde partidă după partidă, ce se întâmplă? Sunt înlocuiți jucătorii, nu-i așa?”. Întrebarea pluti în aer câteva secunde fără să primească nici un răspuns; apoi, fostul jucător de fotbal răspunse: “De fapt, domnule, dacă toată echipa are probleme, de obicei se schimbă antrenorul”.

Din vol. Dezvoltă liderul din tine, de John C. Maxwell

(2). În cartea sa “The Last Days Newsletter”, Leonard Ravenhill povestește despre un grup de turiști care vizitau un sat pitoresc. Trecând pe lângă un bătrân care stătea lângă un gard, unul dintre turiști întrebă pe un ton superior: “Spune-mi, te rog, s-a născut vreun om mare în acest sat?” Bătrânul răspunse: “A, nu, aici s-au născut numai copii”. Ce învățăm de aici? Că liderii nu se nasc astfel, ci devin… și mai învățăm că știința conducerii se cultivă, nu se descoperă. Liderul cu adevărat “înnăscut” va ieși în față oricum; dar pentru a rămâne sus, trebuie dezvoltate trăsăturile naturale.

 

Anunțuri
Această intrare a fost publicată în Leadership.

6 comentarii la “Două anecdote…

 1. Astfel de cărţi (contrar opiniilor sceptice, conform cărora utilitatea lor este îndoielnică, fiind doar simple „prostii americăneşti”) îţi hrănesc entuziasmul, dorinţa de a face mai mult pentru tine şi, mai ales, pentru cei din jurul tău, te energizează…Singura condiţie este ca lucrurile pe care le citeşti să devină strategii, moduri de acţiune…

 2. Liviu B. spune:

  Un alt citat celebru, a lui George Bernard Shaw, s’ar incadra bine pe aici: „Omul rezonabil se adapteaza la lume, cel irezonabil persista in incercarea de a adapta lumea la el. Prin urmare, tot progresul depinde de omul nerezonabil.”
  Hai sa fim irezonabili.

  • Frumos gândit şi spus: lipsa de rezonabilitate poate fi concepută ca o inadaptare la specificul lumii. Să ai conştiinţa faptului că trebuie să oferi lumii ceva (un plus de valoare), că ţi s-a încredinţat o misiune, că nu te-ai născut întâmplător… Şi, în paralel cu această conştiinţă, să refuzi supunerea, capitularea necondiţionată în faţa gândirii comune, să eviţi „zonele de comfort” dar şi pe cei care-ţi sabotează pasiunea şi entuziasmul, pe acei „joy-killers”… Da, ai dreptate Liviu, să încercăm să fim cât mai nerezonabili!!!

 3. Liviu B. spune:

  So useful and inspiring.

  • Anecdotele cu pricina (pe care mă bucur că le găseşti folositoare şi inspiratoare) sunt preluate din paginile celebrului autor de psihologie motivaţională şi specialist în public speaking John C. Maxwell. Recunoscut la nivel internaţional ca fiind un specialist în leadership, Maxwell este un autor prolific: aflăm despre cărţile sale (îţi spun doar câteva traduceri, precum: „Realizează-te pe deplin”, „Talentul nu este suficient”, „Câştigă cu oamenii – principiile fundamentale în relaţiile cu cei din jur”) că s-au vândut în peste 12 milioane de exemplare. Maxwell este fondatorul Grupului INJOY, organizaţie ce-şi propune să ajute oamenii să-şi sporească potenţialul personal şi calităţile de conducători. Aşa încât, dragă Liviu, n-ar fi deloc o pierdere de timp dacă ţi-ai arunca o privire prin astfel de cărţi, după care aştep să-mi spui ce folos au avut…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s