Hărţi, schiţe, reprezentări…

Pentru o mai justă înţelegere a evoluţiei filosofiei, am considerat oportună constituirea unei noi categorii, în care să postez hărţi, schiţe, diagrame – suporturi intuitive. O mare parte dintre acestea sunt reproduceri din Atlas zur Philosophie.Tafeln und Texte, Deutscher Tashenbuch Verlag, München, 1991. Chiar şi cei care nu deţin cunoştinţe de limba germană au şansa de a utiliza aceste suporturi intuitive pentru a-şi forma o imagine de ansamblu.

sursa: Atlas zur Philosophie.Tafeln und Texte, Deutscher Tashenbuch Verlag, München, 1991

Imaginea de mai sus permite localizarea celor mai importanţi filosofi ai antichităţii: Thales şi Anaximandru (Milet), Pitagora şi Epicur (Efes), Parmenide şi Zenon (Elea), Anaxagora (Clazomenai), Protagoras şi Democrit (Abdera) ş.a.

Imaginea de deasupra reprezintă o ilustrare a celebrului mit al peşterii, despre care Platon vorbeşte în Cartea a VII-a a dialogului Republica, o poveste despre educaţie, aparenţă şi realitate, opinie şi cunoaştere, despre cele două lumi (lumea sensibilă şi lumea inteligibilă) şi nu în ultimul rând despre destinul celui care încearcă să-i smulgă pe ceilalţi din lanţurile ignoranţei.

Sursa: Atlas zur Philosophie. Deutscher Tashenbuch Verlag

Perioada Renaşterii – o epocă în centrul căreia stau preocupările faţă de om (umanism). Iată, în imaginea de mai sus, o „privire” sintetică asupra principalilor autori.

Francis Bacon (1561-1626), unul dintre gânditorii care au făcut posibilă apariţia ştiinţelor moderne, vorbeşte despre idolii minţii (idola mentis) – prejudecăţi, erori, iluzii care ne încearcă pe fiecare dintre noi: idola tribus (idolii tribului) – acele prejudecăţi care ţin de natura umană, idola specus (idolii peşterii) – idoli determinaţi de educaţia fiecăruia, idola theatri (idolii teatrului) – produsul sistemelor de gândire, al tradiţiei filosofice, idola fori (idolii forului) – care exprimă neconcordanţele, inadecvarea limbajului pe care-l folosim la viaţa reală.

Anunțuri

4 comentarii la “Hărţi, schiţe, reprezentări…

  1. joker4343 spune:

    „Săpatul”, care desemnează ,sub punctul tău de vedere, acțiunea de gândire a profunzimilor, este activitatea mea preferată. Mulțumesc pentru urare! 🙂

    • Plecând de la spusele tale, găsesc oportună și deopotrivă interesantă diferențierea gândului filosofic (interpretativ) în două modalități de desfășurare/evoluție: (1). pe verticală – săpatul în profunzimile cugetării, efort tradus printr-un studiu intens, susținut, al unui autor, al unei idei, al unei teme sau problematici bine conturate și (2). evoluția pe orizontală a efortului interpretativ – căutările nedirecționate, altfel spus, rătăcirile prin arealul dezarmant de amplu al filosofiei, precum alergarea fără o destinație precisă printr-un lan nesfărșit de gânduri și reflecții. Cred că, de multe ori, ajungem să preferăm a doua modalitate întrucât ne costă mai puține resurse, ne angajează mai puțin… Pericolul care rezultă de aici? Surprinderea fragmentară a unor adevăruri, perceperea parțială a unor structuri în realitate mult mai complexe… Este un pericol destul de prezent atunci când te preocupă ideile filosofice și evoluția lor…

  2. joker4343 spune:

    Sunt extrem de utile si sustinatoare in cadrul mintal aceate pagini, deoarece se cuaguleaza mai precis informatia! Multumesc! 🙂

    • Apreciez faptul că găsești schemele și reprezentările ca fiind interesante și utile. Am descoperit că pentru a face accesibile conținuturile abstracte ale gândului filosofic este indicat să folosești astfel de scheme, imagini, reprezentări grafice, hărți mentale/rețele conceptuale. După cum spui, pe bună dreptate, toate acestea coagulează mai bine în mintea noastră informațiile. Îți doresc să ai succes în săpăturile pe care le faci pe terenul de multe ori extrem de solicitant al reflecției filosofice!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s