De ce filosofia?

Filosofia este un cuvânt care sperie adesea. Auzindu-l ne imaginăm chestiuni extrem de complicate, un vocabular enigmatic, cărţi cărora nu le înţelegem nici măcar titlul. Un univers aparte, rezervat câtorva iniţiaţi, rari specialişti, care par celor mai mulţi dintre noi parcă desprinşi din cărţile cu extratereştri. Pe scurt, filosofia pare o activitate care nu este deloc pentru toată lumea, ci un domeniu exclusivist, rezervat celor mai ascuţite şi încercate minţi.

Crezând acest lucru, ne înşelăm însă.

Fiindcă toată lumea, în special copiii şi adolescenţii, se întreabă care este sensul vieţii şi al morţii, ce este dreptatea sau în ce constă libertatea, ce are omul specific faţă de animale, ce reprezintă un gest moral sau imoral, cum şi cât putem spera să cunoaştem din tot ce ne înconjoară, care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o idee de a noastră pentru a putea fi adevărată etc. Toate acestea şi multe altele sunt probleme de natură filosofică, pe care oricine şi le adresează, mai devreme sau mai târziu, în speranţa descoperirii unor răspunsuri. Pe de altă parte, fiecare poate reflecta, raţiona sau îşi poate organiza propriile idei, pe măsura inteligenţei cu care este înzestrat, ajungând să-şi constituie ceea ce în general este numit „propria filosofie de viaţă”.

Pentru a începe să filosofăm nu avem nevoie decât de răbdare [vezi îndemnul filosofului austriac Ludwig Wittgenstein de a nu te grăbi atunci când te apuci de filosofie], de curajul de a ne adresa întrebări şi de capacitatea de a reflecta. Dar dacă suntem prea siguri că filosofia este un lucru facil, riscăm să alunecăm într-o altă capcană: filosofia ar deveni atât de simplă, atât de la îndemâna oricui, atât de banală, încât cei care s-ar îndeletnici cu această activitate şi-ar pierde cât de curând orice interes. Toată lumea ar face filosofie, tot aşa cum respirăm, de dimineaţa până seara, fără să ne dăm seama.

Însă greşim şi de data aceasta.

Filosofia nu este nici o bătaie de cap, dar nici o activitate spontană şi naturală. O putem practica la diferite niveluri, ca debutant sau practician confirmat, ca amator sau profesionist, aşa cum facem muzică, sport sau matematică.

Important este să începi bine, fără iluzii, prejudecăţi sau păreri vagi. Vei constata că filosofia se deschide în faţa ochilor tăi ca un univers mental plin de inteligenţă şi subtilitate, degajând o libertate extraordinară, un univers în care niciodată nu este nimic interzis, nici o posibilitate nu este cenzurată, nici o critică nu este evitată sau îndepărtată. Această deschidere a spiritului este cea care conferă filosofiei forţa şi valoarea inepuizabile. Filosofia devine astfel o activitate indispensabilă celui care înţelege că viaţa nu trebuie doar trăită, ci deopotrivă înţeleasă. Fiecare dintre noi trăieşte aşa cum gândeşte: trăieşte meschin dacă gândeşte cu meschinărie. Trăieşte liber dacă gândeşte liber.

Filosofia este invitaţia la eliberarea gândirii de sub tirania obişnuinţelor simţului comun, ea echivalează cu o trezire autentică dintr-un somn al raţiunii. Aşadar, începe de oriunde vrei, pentru că vei afla mai târziu ce este filosofia. Important este să începi…

Şi atunci din nou întrebarea firească oricărui început de drum? CE ESTE FILOSOFIA?

Anunțuri
Această intrare a fost publicată în Filosofie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s