CE ESTE SOCIOLOGIA?

I. CE ESTE SOCIOLOGIA?

„Numim sociologie – scria Max Weber – o ştiinţă care-şi propune să înţeleagă prin interpretare, activitatea socială şi, prin aceasta, să explice cauzal derularea şi efectele ei. Noi înţelegem prin activitate un comportament uman (puţin importă dacă este vorba despre un act exterior sau intim, de omisiune sau de toleranţă), atunci când şi atât cât agentul sau agenţii îi comunică un sens subiectiv; iar prin activitate socială acţiunea care, după sensul vizat de agent sau agenţi, permite raportarea la comportamentul altuia, în funcţie de care se şi orientează derularea sa” (Max Weber, Economie et societe, vol I, Paris, Plon 1971, p.1).

Weber defineşte pentru prima oară sociologia, nu ca pe o ştiinţă a societăţii, ci ca pe una a activităţii sociale, caracterizând activitatea socială, ca fiind orientată după, sau în raport cu un comportament trecut, prezent sau „aşteptat”, eventual, din partea celuilalt. Sociologia nu are de-a face, continuă Weber, în mod univoc cu activitatea socială, „căci aceasta din urmă nu constituie într-o sociologie, ca cea pe care o practicăm noi aici, decât problema centrală, cea care este, pentru a spune astfel, constitutivă ştiinţei”(idem, p. 26). Este necesară, aşadar distincţia între „problema centrală” a sociologiei, care este activitatea socială şi problematica generală a acestei ştiinţe, care cuprinde întreaga activitate umană, societatea în ansamblul ei. Sociologia este, în concepţia teoreticianului german, o ştiinţă de sine stătătoare, autonomă, numai în raport cu o problemă centrală, constitutivă pentru orice ştiinţă, fie ea socială sau a naturii. În schimb, în raport cu problematica de studiu, sociologia este o ştiinţă cu multiple şi complexe interdependenţe, cele mai importante dintre legăturile ei, stabilindu-se cu economia, istoria, ştiinţele juridice şi morale, etnologia şi antropologia.

Sociologia urmăreşte, în concepţia lui Weber, două obiective:

  • Să înţeleagă, prin interpretare activitatea socială;
  • Să explice, în mod cauzal, pe această bază, derularea şi efectele activităţii sociale.

II. SOCIOLOGIA – CÂTEVA DEFINIŢII:

Sociologiaştiinţa despre societate (lat. socius – soţ, asociat, companion, tovarăş; gr. logos – discurs, teorie, sistem, cuvânt).

Sociologiaştiinţa unităţilor sociale, de la cele mai simple (cercuri de prieteni, familie, echipe de muncă), până la cele mai complexe (popoare, naţiuni, ţări, organizaţii internaţionale).

Sociologia ştiinţa naţiunii care are ca funcţie cunoaşterea realităţii sociale (Dimitrie Gusti).

Sociologiaştiinţa societăţilor omeneşti ce se ocupă cu studiul vieţii sociale, al formelor de comunitate umană, de convieţuire socială (Traian Herseni).

Sociologiaştiinţa care se ocupă cu studiul vieţii sociale în general şi cu studiul comparativ al societăţilor (Mihail Ralea).

Sociologiastudiul integrativ structural şi dinamic al societăţii, abordată în unitatea şi diversitatea componentelor sale unitare (Petre Andrei).

Reclame
Această intrare a fost publicată în Sociologie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s